marți, 31 martie 2009

File de somon cu legume

Ingrediente:
400 g file de somon
6 linguri busuioc si cimbru proaspat
3 linguri pesmet
1 vanata mai mica
1 dovlecel mic
1 ardei rosu
1 ceapa mica
2 rosii
100 ml apa
sare, piper, ulei


Se spala pestele, se curata pielea si se sterge cu un servetel de hartie.

Se condimenteaza cu sare si piper si se pune la frigider.

Busuiocul si cimbru se toaca marunt.

Se pune 1 lingura de ulei intr-o cratita si se lasa sa se incalzeasca dupa care se adauga jumatate din verdeata. Apoi se adauga pesmetul. Se lasa la racit.

Se incinge cuptorul.

Se spala legumele, se curata de coaja, si se taie in cubulete. De la dovlecel se scot semintele si apoi se taie in cubulete. Rosiile se curata de coaja.

Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt.

Intr-o cratita se pune o lingura de ulei si se calesc ceapa si usturoiul dupa care se adauga legumele(rosiile, dovlecelul, vanata si ardeiul). Se adauga restul de verdeata, se condimenteaza si se pune 100 ml apa calda. Se lasa pana cand sunt gata legumele(aroximativ 25 minute). In caz de nevoie se poate completa cu apa.

Somonul se pune intr-un vas termorezistent uns inainte cu ulei. Deasupra se pune amestecul de pesmet si se lasa la cuptor aproximativ 15-20 minute.

Legumele se servesc alaturi de peste.

Pofta mare!


Ceai de ghimbir si cuisoare

Ingrediente:

1-2 lamai(in functie de cat de acru va place)
50 g ghimbir
4 cuisoare
1 l apa
2 lingurite miere

Se pune 1 l apa la fiert.

Se curata ghimbirul de coaja si se taie in bucati mici.

Dupa ce fierbe apa, se adauga ghimbirul, cuisoarele, sucul stors de la lamaie si mierea. Se lasa la fiert aproximativ 5 minute la foc mic.

Se strecoara si se serveste rece.

Se poate servi cu felii de lamaie si cuburi de gheata.



Cod cu piure de telina

Ingrediente:

500 g radacina telina
500 g cartofi
600 g file de cod
sare, piper, nucsoara
200 ml lapte


Se decojesc radacina de telina si cartofii, se spala si se taie in cuburi. Se pun la fiert in steamer 25-30 minute.

Se spala pestele si se usuca cu prosoape de hartie. Se taie in bucati si se condimeteaza cu sare si piper.

Bucatile de ton se prajesc intr-o tigaie tip gratar cate 4 minute pe fiecare parte. Eu nu am folost ulei dar se poate pune ulei sau unt.

Cartofii si telina se paseaza cu mixerul adaugand treptat lapte fierbinte. Se adauga dupa gust sare, piper si nucsoara.


Gris cu mere

Ingrediente:
5-6 mere
80-100 g gris
1 l lapte(eu am folosit lapte de soia)
2 linguri de zahar

Merele se curata si se taie in bucatele mici. Se fierb la steamer 15 minute.

Se pune laptele la fiert la foc redus. Cand este pe punctul de a fierbe se adauga grisul in ploaie si apoi se adauga merele si zaharul. Se lasa la fiert pana cand se ingroasa.

Am decorat cu bucati de ciocolata amaruie.



Linte cu spanac

Ingrediente:
100 g spanac
300 g rosii cherry
1 ceapa
1 catel de usturoi
300 g linte(din conserva)
1/4 lingurita cury
sare, piper
ulei


Se spala rosiile si se taie in doua. Se spala spanacul si se fierbe la steamer 20 minute.

Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Se calesc in putin ulei pana cand ceapa devine transparenta.

Se adauga lintea spalata si scursa, curry, sare si piper. Se adauga aproximativ 300 ml apa si se lasa la fiert aproximativ 10 minute. Se adauga rosiile si daca e nevoie se mai pune putina apa.

In final se adauga spanacul si se mai amesteca putin.


Cartofi copti cu branza

Ingrediente:
500 g cartofi mari
200 g telemea de vaca
100 g cascaval
1 ceapa
sare, piper, ulei

Pentru decor am folosit brocoli fiert la steamer 15 minute si rosii proaspete.


Se spala cartofii sub jet de apa cu un burete.

Se da drumul la cuptor si se lasa sa se incalzeasca.

Se pun cartofii intr-un vas termorezistent si se ung cu ulei.


Se pun cartofii in cuptor si se lasa la copt aproximativ o ora la foc mic. Din cand in cand puteti sa-i incercati cu furculita sa vedeti daca sunt gata.

Dupa ce sunt gata, se lasa la racit. Apoi se cresteaza pe mijloc cu un cutit in forma de cruce.
Cu ajutorul unei lingurite se scoate o parte din miez.

Am amestecat in blender miezul de la cartofi, branza telemea, ceapa, sare, piper si putin ulei.

Se vor umple cartofii cu acest amestec iar deasupra se rade cascaval. Se ung din nou cu ulei si se lasa inca vreo 5 minute la cuptor pana se topeste cascavalul.


Pofta mare!

duminică, 22 martie 2009

Spaghetti cuore

Ingrediente:

250 g morcovi
150 g telina
1 ceapa
1 catel de usturoi
400 ml suc de rosii
300 g spaghete
ulei
sare, piper




Morcovii si telina se taie in cubulete mici sau se dau pe razatoare. ceapa si usturoiul se toaca.

Se incinge putin ulei(aproximativ 2 linguri) intr-o cratita si se calesc ceapa si usturoiul cateva minute pana cand ceapa devine transparenta. Se adauga legumele si sucul de rosii. Se sareaza si se pipereaza. Se lasa sosul sa fiarba pana cand se inmoaie morcovii.

Spaghetele se fierb, se storc si se pun peste sos dupa ce este gata.


Se pot servi cu parmezan.

vineri, 20 martie 2009

Cartofi la tigaie

Pentru ca mi-e dor de vara, sau de primavara care isi face aparitia cate o zi si apoi vine din nou iarna, m-am gandit sa fac o mancare cu iz de vara.

Ingrediente:
1 kg cartofi
3 cepe mici
200 g telemea
200 g masline
ulei
sare, piper
patrunjel

Carotofii se curtata si se taie in cubulete mici. I-am fiert la steamer 35 minute.
Ceapa se taie in sferturi.

Se incinge putin ulei intr-o tigaie si se prajesc cartofii fierti. Se lasa aproximativ 5 minute dupa care se adauga ceapa.

Se adauga maslinele si telemeaua, se sareaza si se pipereaza. Se mai lasa pe foc inca vreo 5 minute.

Se servesc cu patrunjel tocat.


Sfaturi utile: Cartofii isi vor pastra mai bine forma daca sunt fierti cu o zi inainte in coaja si apoi pastrati la frigider pana a doua zi.

Puteti sa tineti telemeaua in apa vreo 10 minte ca sa-i iasa sarea.

miercuri, 18 martie 2009

Salata de legume cu oua si sos de branza

Ingrediente:

1 praz
4 oua
2 morcovi
3 mere
4 linguri de mazare boabe
200 g branza de vaca
1 iaurt mic
ulei
sare, piper

Prazul se taie rondele, merele se curata si se taie in cubulete iar morcovul se taie fasii.

Se fierb ouala aproximativ 10 minute.

Se zdrobeste branza cu furculita si se adauga iaurtul, ulei, sare si piper.

Intr-un castron se adauga legumele si ouale iar peste ele se pune sosul de branza. Se mai poate adauga sare dupa gust la final.


Supa crema de mazare

Am descoperit o reteta foarte buna pe blogul lui Teo --> supa crema de mazare. Asa ca am adaptat-o si am facut-o si eu :)

Ingrediente:
500 g mazare
1 morcov
1 bucatica de telina
o ceapa mica
ulei
sare, piper


Se taie in bucati mici ceapa, apoi se caleste in putin ulei. Se adauga morcovul si telina taiate marunt si se lasa aproximativ 10 minute la calit.

Se adauga mazarea si apa cat sa treaca peste ingrediente. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa la fiert pana e fiert foarte bine morcovul.

Se scurg legumele pastrand apa in care au fiert. Apoi se paseaza cu blederul adaugand progresiv supa in care au fiert. In final se pune putin ulei sau unt.

Dupa cum am mai zis, mie imi place sa o mananc cu bake rolls.

sâmbătă, 14 martie 2009

Deliciu african


Ingrediente:

100 g nuca
4 oua
3 linguri de miere (daca doriti sa nu fie foarte dulce) sau 250 g de zahar (daca doriti sa fie mai dulce)
200 ml ulei
200 ml suc de portocale(cu 100% continut de fruct)
300 g faina
1 plic zahar vanilat
1 plic praf de copt
3 linguri de pudra de roscoave(sau cacao)
1/2 lingurita de scortisoare

Pentru decor:
smantana foarte grasa(minim 25%)
4 linguri de zahar
o ciocolata

Se bat albusurile cu mixerul pana se intaresc. Galbenusurile se amesteca cu mierea(sau zaharul)si cu zaharul vanilat. Apoi se adauga peste albusuri.

Se adauga treptat sucul, uleiul si nuca macinata.

Intr-o farfurie se amesteca faina cu praful de copt, pudra de roscoave si scortisoara si se toarna in ploaie peste crema de oua. Se amesteca cu un mixer.

Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor timp de 30-40 de minute.

Dupa ce se raceste, se taie in patrate.

Separat se topeste ciocolata la bain-marie si se imbraca prajiturelele.

Pentru frisca am pus smantana 2 ore la congelator. Apoi am batut-o aproximativ 10 minute cu mixerul dupa care am pus 4 linguri de zahar si am mai batut-o aproximativ 10 minute. Am pus-o din nou la congelator 1 ora.

Se orneaza cu ciocolata si cu frisca.


Pofta mare!

vineri, 13 martie 2009

Supa de legume cu chimen

Ingrediente:
1 kg morcovi
350 g radacina de patrunjel
350 g radacina de telina
350 g de pastarnac
2 fire de praz
1/2 lingurita de chimen
ulei, curry, sare, piper si frunze de patrunjel

Se curata radacinoasele si se taie bucati. Prazul se taie rondele.

Intr-o cratita se pune putin ulei se se calesc legumele in afara de praz.

Se pudreaza cu 1 lingura de praf de curry se adauga chimenul si se mai lasa putin la calit.

Se adauga 2 L de apa si se lasa sa fiarba la foc mediu cu un capac deasupra pana cand morcovii sunt fierti pe jumatate. Se condimenteaza cu sare si piper.

Se adauga apoi prazul si se mai lasa la fiert pana cand e fiert morcovul.

Din cauza ca este o supa dulceaga, se poate servi alaturi de un sos picant.

Salata Gourmet

Reteta originala e cu branza gorgonzola dar eu am pus branza de vaca pentru ca nu e atat de grasa.

Ingrediente:
4 oua
2 mere
150 g salata verde
1 lingura miez de nuca
1 lingura fistic
100 g branza de vaca
ulei, otet, sare si piper

Se pun ouale la fiert 10 minute.

Se spala salata verde si merele. Frunzele se rup iar merele se taie felii.

Se pun intr-un castron de salata. Se adauga branza,ouale, nuca si fisticul si se amesteca usor.

Separat se prepara un sos din ulei de masline, otet(eu nu am pus pentru ca nu imi place otetul, dar daca va place, puteti sa puneti si otet), sare si piper care se pune peste salata la final.


Pofta mare!


miercuri, 11 martie 2009

Penne cu spanac

Ingrediente:

500 g spanac congelat
400 g paste penne
2 catei usturoi
2 linguri de migdale tocate
ulei de masline
sare, piper

Pastele se fierb conform indicatiilor de pe ambalaj. Apoi se lasa la scurs.

Intr-o cratita se pune putin ulei de masline si se caleste usturoiul taiat felii cu migdalele. Se adauga spanacul si se condimenteaza cu sare si piper.Se lasa la fiert pana cand se evapora toata apa.

In final se amesteca cu pastele.

Pofta mare!

Lapte de pasare

Ingrediente:

500 ml lapte
1 pliculet zahar vanilat
4 oua
200 g zahar
esenta de rom
1 praf de sare
dulceata sau sirop de ciocolata

Se pune laptele la incalzit intr-o oala la foc mic

Se despart albusurile de galbenusuri. Se bat aproximativ 5 minute galbenusurile cu 100 g zahar pana se fac spuma. Albusurile pot fi puse intre timp in frigider.

Se toarna treptat cu un polonic din laptele cald peste galbenusuri amestecand incet. Apoi se rastoarna galbenusurile cu lapte peste restul de lapte din oala.

Se adauga pliculetul de zahar vanilat si se pune totul la fic minim. Trebuie sa amestecati mereu pana dispare spuma de la suprafata.
Dupa ce crema s-a ingrosat putin iar spuma a disparut, se da deoparte si se adauga 2-3 picaturi de esenta de rom dupa care se lasa la racit.

Se pune intr-o oala apa la fiert.

Acum e momentul sa scoatem albusurile din frigider si sa le batem cu un praf de sare pana cand se intaresc. Se adauga 100 g zahar si se mai bat inca aproximativ 1 minut.

Dupa ce fierbe apa, se pune albus in apa cu o lingurita si se lasa cate un minut pe fiecare parte. Se scot bulgarasii cu o spumiera si se adauga peste crema de vanilie.

Se serveste rece cu sos de ciocolata sau cu dulceata.




Bruschetta cu ton si capere

Ingrediente:

1 ardei rosu
30 g masline Kalamon fara samburi
1 conserva de ton in suc propriu
1 lingura capere
paine prajita
ulei de masline
sare si piper


Se taie in bucati mici ardeiul gras si sa caleste intr-o lingura de ulei.

Se spala maslinele si caperele apoi se toaca. Se scurge conserva de ton si se amesteca cu caperele,maslinele,si ardeiul sare si piper.

Se pune pasta rezultata pe feliile de paine prajite.
Pentru extra-gust se pot freca feliile de paine inainte cu usturoi.

Pofta mare!

luni, 9 martie 2009

Omleta la steamer

Am facut 2 tipuri de omleta la steamer. Una fara galbenus(pentru cei care au probleme cu colesterolul)si alta cu ou intreg.

Pentru omleta cu albus am folosit
3 albusuri
praz
ardei
sare, piper
o lingurita de ulei

Am batut albusurile, dupa care am pus praz taiat rondele, ardei, sare, piper si ulei.

Pentru omleta cu ou intreg, am folosit 2 oua si aceleasi ingrediente ca si la cealalta omleta.


Le-am pus pe amadoua in steamer 15 minute.

Asta e omleta din albus

Si asta e omleta cu oul intreg

duminică, 8 martie 2009

Trifoi de branza

Pentru acest aperitiv avem nevoie de:

4 felii de paine,
pasta de branza la care vom adauga putin lapte ca sa fie mai usor de intins pe paine
1 rosie
ceapa verde sau patrunjel

Cu ajutorul unei forme, obtinem 4 inimioare din paine.

Decojim rosia(se introduce in apa clocotita pentru cateva secunde si apoi pielita se ia foarte usor) din care facem o pasta cu ajutorul blenderului. Condimentam cu sare si piper.

Punem pasta de rosii peste inimioare

Peste pasta de rosii punem pasta de branza si decoram cu ceapa verde sau patrunjel tocat.

Kedgeree cu avocado si rosii

Ingrediente:
150 orez basmati
150 g linte
o ceapa
1 lingurita de chimen
1 frunza de dafin
1 avocado
1 lingura de zeama de lamaie
4 rosii
2 linguri de coriandru frunze
ulei de masline
sare si piper

Avocado e mai bine sa-l alegeti mai moale sau daca este tare, sa-l lasati peste noapte intr-un ziar.

Mod de preparare:

Orezul si lintea se spala intr-o sita cu apa rece, dupa care se lasa intr-un castron cu apa rece timp de 10 minute

Se incinge putin ulei intr-o cratita si se caleste la foc mic ceapa taiata marunt aproximativ 10 minute pana devine mai transparenta.

Se adauga chimenul macinat si frunza de dafin peste ceapa lasandu-se pe foc inca un minut.

Se scurge orezul si lintea, se clatesc din nou sub un jet de apa rece dupa care se adauga peste ceapa. Se adauga 50 ml apa si se lasa pana clocoteste dupa care se reduce flacara la minim. Se pune un capac si se lasa la fiert pana cand orezul si lintea sunt moi. Se amesteca din cand in cand si se mai poate adauga cate putina apa fierbinte la nevoie.

Se spala, se curata avocado si apoi se taie cubulete. Se pune intr-un castron peste care se adauga zeama de lamaie, rosiile taiate cubulete, coriandru tocat, sare si piper dupa gust.

Orezul se pune intr-o farfurie, peste care se pune salata de avocado.

Pofta mare!



joi, 5 martie 2009

Supa crema de cartofi

Ingrediente:
4-5 cartofi
2 morcovi
1 ceapa
1 radacina de patrunjel
1 bucata de radacina de telina
ulei sau unt
crutoane
sare

Mod de preparare:

Se curata toate legumele si se taie in bucati mai mici. Se pun la fiert cu putina sare pana cand sunt foarte bine fierte.

Se scoate ceapa, se strecoara legumele, iar apa care ramane se pune intr-un vas separat. Se piseaza legumele cu blenderul adaugandu-se treptat apa in care au fiert pana cand capata o consistenta mai cremoasa.


La final adaugam putin unt sau ulei.

Se serveste cu crutoane.
Mie imi place sa imi pun Bake Roolls maruntite sau bucati de paine unse cu unt si tinute cateva minute la cuptor pana se rumesc.

Pofta mare!

Tort Garbanzo


Tortul asta este ideal pentru cineva care e alergic la gluten. La gust mie mi se pare ca seamana cu piureul de castane.

Ingrediente:

300 g naut

4 albusuri de ou

4 linguri de zahar brun

1 lingurita de praf de copt

1 lingura rasa de pudra de roscove(asta e un inlocuitor de cacao fara cofeina sau teobromina)

1 lingurita rasa de praf de scortisoara

100 ml suc de portocale


Pentru glazura:

Avem 2 variante sau amestecam putin suc de portocale cu o lingurita de miere pe care o adaugam pe felie inainte de servire.

Sau se poate adauga in loc de glazura, zahar de scortisoara care se prepara adaugand 50 g zahar pudra amestecat cu o lingurita de scortisoara care se adauga pe prajitura proaspat scoasa din cuptor.


Mod de preparare:

Se lasa nautul peste noapte in apa. A doua zi se fierbe si se paseaza . Peste nautul pasat se aduga treptat albusurile, zaharul, praful de copt, pudra de roscoave, sucul de portocale. Se aseaza intr-o tava unde s-a pus hartie de copt. Se da la cuptor aproximativ 45 minute sau pana cand daca introduceti o scobitoare, iese uscata.


Pofta mare!

luni, 2 martie 2009

Orez cu seminte si legume


Pentru aceasta reteta avem nevoie de:
200 g orez basmati
400 g mazare verde (eu am folosit mazare din conserva)
1 ardei gras
100 g caju
100 g seminte de dovleac
100 g migdale
1 praz
curry, sare, piper, ulei de masline, sos de soia


Spalam orezul, mazarea si le strecuram de apa. Se toaca aproximativ jumatate din praz si ardeiul. Semintele le-am maruntit in blender.

Se incinge putin ulei intr-o cratita dupa care adaugam prazul si ardeiul lasandu-le la calit aproximativ 10 minute pana cand devin moi.

Se adauga orezul si curry(dupa gust) --> se amesteca pentru inca aproximativ 5 minute.
Intr-o cratita separata se pune la fiert apa cu sare si piper(sau puteti pune daca aveti supa de legume). Se pune cate un polonic de apa sau supa treptat si se amesteca.
In timp ce se pune apa, se adauga si semintele si se amesteca in continuare
Cand orezul e aproape fiert, se adauga mazarea boabe si se mai lasa putin la foc mic. Tot acum se poate pune si sosul de soia dupa gust.

Pofta mare!