sâmbătă, 18 aprilie 2009

Cozonac in forma de miel

Pentru ca simbolul Pastelui este mielul, am hotarat sa fac un cozonacel simpatic in forma de miel. Este si gustos si foarte haios.

Ingrediente:

500 g faina alba tip 000
200 ml lapte
(eu am folosit lapte de soia dar se poate pune fara probleme si lapte de vaca)
1-2 cuisoare
1 plic de drojdie uscata
75 g zahar
1 plic zahar vanilat
4 oua
50 g unt
50 g migdale sau nuci tocate
stafide pentru decor
cativa fulgi de migdale pentru decor


Se pune faina intr-un vas incapator iar in centrul ei adaugam drojdia.

Separat, punem laptele la incalzit cu zaharul vanilat impreuna cu 1-2 cuisoare. Atentie sa nu fiarba! Trebuie numai sa se incalzeasca putin.

Batem 2 oua cu zaharul.

Se adauga laptele caldut, ouale si untul peste faina amestecand energic. Se framanta pana cand se desprinde usor de pe vas, apoi se adauga migdalele tocate, adunand aluatul dinspre exterior spre interior. Se lasa aluatul la dospit intr-un loc caldut, acoperit cu o folie sau cu un prosop timp de 60 de minute.

Se formeaza din aluat bilute mici cu diametrul de 1-2 cm care se pun pe o tava tapetata cu hartie de hartie de copt. Bilutele se aseaza unele langa altele imitand forma unui miel. Botul si picioarele o sa fie mai mari si mai groase putin. Se lasa din nou la dospit 15-20 minute.

In timpul asta, incalzim cuptorul si batem un ou cu 2-3 linguri de lapte.

Cu amestecul din ou ungem mielul si il dam la cuptor aproximativ 30 minute la foc mediu.

Inainte cu 5 minute de a-l scoate din cuptor, se orneaza cu albus de ou batut cu zahar. Ii punem in loc de ochi 2 stafide si ii facem gurita si urechi cu albusul de ou. Din fulgii de migdale, imitam blanita.



Pofta mare!

Un comentariu: